Etusivu Hoidon toteutus Miten hoitoon Usein kysyttyä Ammattilaisille

Hoidon toteutus

Nukutushammashoito toteutetaan yhteistyöhammaslääkäriasemillamme, joita on 29 eri puolella Suomea. Varsinainen hammashoito tapahtuu yhteistyöhammaslääkäriasemiemme lääkärien toimesta, mutta nukutuksesta vastaavat meidän asiantuntijamme, jotka saapuvat paikalle aina, kun potilas tarvitsee nukutushammashoitoa.

Koska yhteistyökumppanimme ovat paikallisia, voit luottaa siihen, että saat jatkossakin laadukasta hoitoa haluamallasi paikkakunnalla. Halutessasi voit myös liittyä hammaslääkärin uudelleenkutsujärjestelmään. Kun olet ottanut yhteyttä meihin, järjestämme haluamallasi paikkakunnan hammaslääkäriasemalla suunnittelukäynnin, jonka aikana arvioimme hoidon tarpeen ja sen aiheuttamat kustannukset. Tämän jälkeen hoito toteutetaan aikataulusi mukaisesti valitsemallasi paikkakunnalla. Kun hoito on ohi, saat mukaasi kaikki asiaankuuluvat sairaslomatodistukset, reseptit ja kaavakkeet, sekä jatkohoito-ohjeet, mikäli niitä tarvitaan. Puhelinpäivystyksemme on käytettävissäsi ennen operaatiota ja sen jälkeen. Palvelemme kiireellisissä tapauksissa ympäri vuorokauden.

Saat kela-korvausta sekä nukutuksesta että hammashoidosta. Kaikki yhteistyöhammaslääkäriasemamme ovat kelan suorakorvausjärjestelmän piirissä. Omavastuuosuuden jälkeen Kela korvaa myös matkakustannuksesi hakeutuessasi meille hoitoon. Nukutushammashoito ei ole halpaa, mutta on syytä huomata, että kyseessä on kertaluontoinen kustannus! Useimmat potilaamme tarvitsevat vain yhden hammashoitokerran nukutuksessa.

Asiakkaanamme käytössäsi on laaja asiantuntijaverkostomme, joka koostuu anestesiahoitoon ja lasten anestesiahoitoon perehtyneistä lääkäreistä, kirurgeista, hammaslääketieteen eri osa-alueiden (kuten iensairauksien, lasten hammashoidon, juurihoidon ja oikomishoitojen) osaajista sekä ammattitaitoisia ja lasten ja pelkopotilaiden hoitoon perehtyneistä anestesiahoitajista.


Hammaslääkäripelko

Tutkimuksien mukaan noin 5–10% aikuisväestöstä kärsii voimakkaasta hammaslääkärin pelosta. Tämän lisäksi noin joka viides kokee hammaslääkärillä käynnin epämiellyttäväksi. Osalle näistä ihmisistä hammaslääkäripelko on niin voimakas, että nukutushoito on selkein ja suositeltavin tapa suorittaa hammashoito. Useat potilaat yrittävät päästä pelostaan eroon hypnoosin tai poisoppimisen kaltaisin keinoin, mutta ne ovat usein turhauttavia ja tehottomia. Useat selvitykset ovat osoittaneet, että vaikka potilas yrittääkin parhaansa mukaan päästä pelostaan yli, tulokset ovat usein vaatimattomia. Tällöin kokonaishoidon toteuttaminen on vaikeaa, ja se jää usein kesken.

Hammaslääkäripelko ei reagoi erilaisiin terapioihin hyvin. Hoitamalla suuret ja muuten kivuliaat hoitokokemukset nukutuksessa, potilaan on realistisempaa totutella hammaslääkäripelosta eroon vähitellen kivuttomien määräaikaistarkastuksen yhteydessä. Kun potilas tietää, ettei hammaslääkäri tee ilman nukutusta mitään kivuliaita toimenpiteitä, tilanteeseen on helpompi suhtautua.

Lapsilla hammaslääkäripelko on yleistä, mutta se liittyy usein tiettyyn kehitysvaiheeseen ja on yleensä ohimenevää. Aikuisilla hammaslääkäripelko on sitkeämpää: se on todellinen ongelma, josta on vaikea päästä eroon. Se johtaa helposti hammashoidon laiminlyöntiin. Hoitamattomalle kariesaktiiviselle potilaalle tämä on huono asiaintila, sillä tällöin reikiä syntyy helposti ja nopeasti. Tämä johtaa hampaiston menettämiseen, jos tilanteeseen ei puututa tehokkaasti ja nopeasti. On aina halvempaa hoitaa olemassaolevaa hampaistoa kuin päätyä kalliisiin proteettisiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi keinojuurilla toteutettu hampaiden korjaus voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.


Laajat hoidot

Nukutushammashoito on hyvä ja turvallinen tapa toteuttaa laajoja hoitokokonaisuuksia. Se on myös helppo tapa varmistaa, että laaja hoitokokonaisuus ylipäätänsä tulee tehtyä. Tavallisessa hammashoidossa hoito voi usein jäädä kesken, koska potilas ei akuuttien ongelmien hoidon jälkeen enää viekään hoitoa loppuun. Jos hammashoitoa lykätään tai se jätetään tekemättä kokonaan – tehtiinpä se sitten nukutuksessa tai ilman – seurauksena on usein hampaiston menetys tai vajaahampaisuus. Sen korjaaminen on kallista. On aina halvempaa hoitaa olemassaolevaa hampaistoa kuin päätyä kalliisiin proteettisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi keinojuurilla toteutettu hampaiden korjaus voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Tämän lisäksi pitkittynyt hammashoito vie myös paljon työaikaa.

Hammashoidon kokonaiskustannuksia miettiessä onkin hyvä kiinnittää huomiota myös epäsuoriin kuluihin: työajan menetys, matkakustannukset, matkojen ja hoitojen viemä aika. Hampaiden reikiintyminen on jatkuvasti etenevä infektioprosessi, joka voidaan pysäyttää tehokkaimmin nukutushammashoidossa. Kun kaikki reiät paikataan yhdellä hoitokerralla, suun bakteeritaso laskee merkittävästi. Näin kertatoimenpide tarjoaa parhaan pitkäaikaisen hyödyn, jonka vaikutusta voi tehostaa tunnollisella kotihoidolla. Kokonaistaloudellisesti nukutushammashoito on usein järkevä ratkaisu.

Nukutushammashoissa koko suun terveys paranee. Hoidon yhteydessä myös mahdollinen ientulehdus hoidetaan, ikenet puhdistetaan ja hammaskivi poistetaan. Ientulehdus on tulehdus, jolla on osoitettu olevan yhteys sydän- ja verisuonitauteihin.

Vastaamme hoitokokonaisuuden toteuttamisesta, ja se suunnitellaan aikataulusi puitteissa ja toivomallasi paikkakunnalla. Hoidon jälkeen saat mukaasi kaikki asiaankuuluvat sairaslomatodistukset, reseptit ja kaavakkeet, sekä jatkohoito-ohjeet, mikäli niitä tarvitaan. Asiakkaanamme käytössäsi on laaja asiantuntijaverkostomme, joka koostuu anestesiahoitoon ja lasten anestesiahoitoon perehtyneistä lääkäreistä, kirurgeista, hammaslääketieteen eri osa-alueiden (kuten iensairauksien, lasten hammashoidon, juurihoidon ja oikomishoitojen) osaajista sekä ammattitaitoisia ja lasten ja pelkopotilaiden hoitoon perehtyneistä anestesiahoitajista.

Useimmiten käytämme yleisanestesiaa, mutta hoito voidaan toteuttaa myös kevytnukutuksen eli sedaation avulla. Laajojen operaatioiden yhteydessä kannattaa varautua 2–3 päivän sairaslomaan. Pienemmissäkin toimenpiteissä suosittelemme vuorokauden lepoa ja autoilun välttämistä 24 tuntia toimenpiteen jälkeen.


Lasten hammashoito

Tietyissä kasvun ja kehityksen vaiheissa pienetkin operaatiot voivat olla ylivoimaisia, jos lapsella on voimakas toimenpiteiden pelko. Tämä on erityisen yleistä erityistarpeisten lasten kohdalla, mutta aivan terveetkin lapset voivat kärsiä tästä. Jos hammashoito vie runsaasti aikaa, pelkkä toimenpiteen kesto saattaa johtaa siihen, ettei sitä voida saattaa loppuun. Lapsen on vaikea keskittyä hoidettavana olemiseen pitkiä aikoja. Kipu on ymmärrettävästi myös usein lapsen mielessä; vaikka hoito ei todellisuudessa sattuisikaan, ajatus siitä voi silti pelottaa kovastikin.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos hammashoito vaatii yli neljä hoitokertaa, alle kouluikäiselle lapselle järkevin hoitomuoto on nukutushammashoito. Toistuvat ja lasta traumatisoivat yritykset hoitaa hampaita saattavat johtaa pitkittyneeseen tai jopa pysyvään hammaslääkärin tai toimenpiteiden pelkoon.

Kyse on myös pitkän tähtäimen hyvinvoinnista: kun nukutushammashoito toteutetaan oikealla hetkellä, se varmistaa hyvän suun terveyden ja normaalin hampaiston myös aikuisiällä. Myös vanhempien suun terveys on tärkeää, sillä hoitamattomasta hampaistosta siirtyy helposti lapsen suuhun reikiintymistä aiheuttavia bakteereja.

Asiantuntijoidemme joukossa on lasten hammashoitoon erikoistuneita hammaslääkäreitä, jotka pystyvät auttamaan vaikeissakin ongelmissa, kuten synnynnäisissä kiillevaurioissa ja muissa harvinaisissa tilanteissa. Käytettävissämme on myös konsultoiva oikojahammaslääkäri, joten laajoja hoitokokonaisuuksia suunnitellessa löydämme lapsen hampaiston kehityksen kannalta parhaat ratkaisut.

Asiakkaanamme käytössäsi on laaja asiantuntijaverkostomme, joka koostuu anestesiahoitoon ja lasten anestesiahoitoon perehtyneistä lääkäreistä, kirurgeista, hammaslääketieteen eri osa-alueiden (kuten iensairauksien, lasten hammashoidon, juurihoidon ja oikomishoitojen) osaajista sekä ammattitaitoisia ja lasten ja pelkopotilaiden hoitoon perehtyneistä anestesiahoitajista.


Erityisryhmien hammashoito

Osalla potilaista on erityisiä tarpeita, jotka tekevät hammashoidosta haastavaa. Esimerkiksi kehitysvammaiset potilaat, voimakkaan oksetusrefleksin omaavat potilaat, puudutusaineille allergiset potilaat, potilaat joihin puudutusaine ei tehoa, pian leikattavaksi menevät potilaat, syöpäpotilaat ja monet muut potilaat ovat tilanteessa, jossa normaali hammashoito ei välttämättä onnistu.

Kehitysvammaiselle nukutushammashoito saattaa olla potilaan iästä riippumatta ainoa tapa saada hyvälaatuista hammashoitoa. Myös autistiselle lapselle nukutushammashoito voi olla hyvä ratkaisu, sillä autistille uudet ja epämukavat kokemukset, kuten kipu, voivat olla täysin sietämättömiä. Nukutuksessa autistisen lapsen ei tarvitse kokea varsinaista hammashoitoa lainkaan.

Oksetusrefleksin voimakkuus vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Joillakin se on niin herkkä, että hammaslääkärin instrumentit laukaisevat sen väistämättä. Tällöin tavallisia hammashoitotoimenpiteitä ei voida suorittaa lainkaan. Yleisanestesian alaisena hoito voidaan kuitenkin suorittaa.

Jotkut potilaat ovat allergisia puudutusaineelle, jolloin puudutusta ei voida käyttää. Nukutushammashoidon avulla potilaan ei tarvitse kokea kipua hammashoidon aikana.

Tietyissä erityistilanteissa, kuten pulpiitista eli hammasytimen tulehduksesta kärsivien potilaiden kohdalla hammas ei puudu samoin kuin normaalitilanteessa. Tällöin puudutusaine ei tehoakaan. Nukutuksen avulla potilaan ei tarvitse kokea kipua hammashoidon aikana.

Joillakin potilailla on muita lääketieteellisiä ongelmia, joiden hoito vaatii infektiofokusten saanerausta, eli kuntoon hoidettua suuta. Esimerkiksi sädehoito, sytostaattihoidot, keinonivelleikkaukset ja verisuonikirurgiset operaatiot ovat tällaisia toimenpiteitä. Tällöin on usein tärkeää saada suu hyvään kuntoon nopeasti, mieluiten yhdellä hoitokerralla.

Asiakkaanamme käytössäsi on laaja asiantuntijaverkostomme, joka koostuu anestesiahoitoon ja lasten anestesiahoitoon perehtyneistä lääkäreistä, kirurgeista, hammaslääketieteen eri osa-alueiden (kuten iensairauksien, lasten hammashoidon, juurihoidon ja oikomishoitojen) osaajista sekä ammattitaitoisia ja lasten ja pelkopotilaiden hoitoon perehtyneistä anestesiahoitajista.