top of page

Vanhukset & erikoisryhmät

Yhä useampi ihminen ikääntyy omien hampaidensa kanssa ja hyväkuntoisistakin hampaista on pidettävä huolta.

Nukutushammashoidossa tarve arvioidaan yksilöllisesti.

Viidelle prosentille suomalaisista hammaslääkärin pelko on ylitsepääsemätöntä ja joka toinen kokee hammaslääkärikäynnin vähintään ahdistavaksi. Ikääntyneet ihmiset eivät tee tässä poikkeusta.

 

Nukutushammashoito on todettu hyväksi vaihtoehdoksi myös senioreiden hammashoidossa, kun hoidettavaa on paljon. Muistisairaiden vanhusten hammashoidossa nukutushammashoito voi olla jopa ainoa vaihtoehto. 

 

Tietyissä erityistilanteissa, kuten pulpiitista eli hammasytimen tulehduksesta kärsivien potilaiden kohdalla hammas ei puudu samoin kuin normaalitilanteessa. 

Tällöin puudutusaine ei tehoakaan. Nukutuksen avulla potilaan ei tarvitse kokea kipua hammashoidon aikana.

 

Joillakin potilailla on muita lääketieteellisiä ongelmia, joiden hoito vaatii infektiofokusten saanerausta, eli kuntoon hoidettua suuta. Esimerkiksi sädehoito, sytostaattihoidot, keinonivelleikkaukset ja verisuonikirurgiset operaatiot ovat tällaisia toimenpiteitä. Tällöin on usein tärkeää saada suu hyvään kuntoon nopeasti, mieluiten yhdellä hoitokerralla.

Erityisryhmien hammashoito.

nukutushammashoito-39_edited.jpg

Osalla potilaista on erityisiä tarpeita, jotka tekevät hammashoidosta haastavaa. Esimerkiksi kehitysvammaiset potilaat, voimakkaan oksetusrefleksin omaavat potilaat, puudutusaineille allergiset potilaat, pian leikattavaksi menevät potilaat, syöpäpotilaat ja monet muut potilaat ovat tilanteessa, jossa normaali hammashoito ei välttämättä onnistu.

Kehitysvammaiselle nukutushammashoito saattaa olla potilaan iästä riippumatta ainoa tapa saada hyvälaatuista hammashoitoa. Myös autistiselle lapselle nukutushammashoito voi olla hyvä ratkaisu, sillä autistille uudet ja epämukavat kokemukset, kuten kipu, voivat olla täysin sietämättömiä. Nukutuksessa autistisen lapsen ei tarvitse kokea varsinaista hammashoitoa lainkaan.

Oksetusrefleksin voimakkuus vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Joillakin se on niin herkkä, että hammaslääkärin instrumentit laukaisevat sen väistämättä. Tällöin tavallisia hammashoitotoimenpiteitä ei voida suorittaa lainkaan. Yleisanestesian alaisena hoito voidaan kuitenkin suorittaa.

Jotkut potilaat ovat allergisia puudutusaineelle, jolloin puudutusta ei voida käyttää. Nukutushammashoidon avulla potilaan ei tarvitse kokea kipua hammashoidon aikana.

Lue myös:

Pelkopotilaat

Kun hammaslääkäripelko on voimakasta, on nukutushoito erinomainen vaihtoehto hammashoidolle. Älä anna hammaslääkäripelon olla esteenä suun terveydelle.

Laajat hammashoidot

Kun hammashoidon tarve on erittäin laaja eikä hoito onnistu tavanomaisin keinoin. Nukutushammashoidon avulla saat hampaat kerralla kuntoon.

Lasten hammaslääkäripelko

Kun pienetkin operaatiot ovat ylivoimaisia toimenpiteitä pelkäävälle lapselle. Nukutushammashoidon avulla myös lapsen saavat hammashoitoa ilman pelkoa.

Oletko kiinnostunut nukutushammashoitoon hakeutumisesta?

Jos olet kiinnostunut nukutushammashoitoon hakeutumisesta, Unioni 45 tarjoaa maksuttoman hoitoarvion Helsingin hammassairaalassaan tai vaihtoehtoisesti auttaa sinut nukutushammashoidon hoitopolulle sinua lähimmälle yhteistyöklinikalle.

Unioni 45 on kotimainen pelkopotilaiden hammashoitoon erikoistunut hammassairaala Helsingin kaisaniemessä.

Maksuton hoitoarvio ei sido sinua hoidon toteuttamiseen.

Yhteistyössä:

suominukutus-03.jpg
bottom of page